Minulé pondělí jsem napsal: „Kdyby lidi nejedli maso, nebyly by pořady o vaření masově rozšířené.“ Nešlo o slovní hříčku. Skutečně jsem to tak myslel. Ačkoliv jídel bez použití zvířat je dost, u lidí by opadl zájem o žrádlo obecně.
Na základní nevědomost jsme se mohli vymlouvat v minulém století. Dnes už je jasné, že fakta ignorujeme záměrně. Příklad: kdo nemá kuchařku o grilování, jako by nikdy kuchařku nevydal. Těch reklam během sezóny! Hned další měsíc bych očekával pořady o karcinogenech a rakovině. Ty se bohužel tak dobře neprodávají.
Prodejcům na nás záleží jako na dobytku. Hlavně když se necháme vykrmit a podojit. A my si místo menší spotřeby raději odsáváme tuky, vymýšlíme komplikované diety a v sebeobraně tvrdíme, že kráva má čtyři žaludky, přičemž ty vlastní bandážujeme jako telata.
A pak tu máme luxus. Většina korýšů vypadá jako švábi ve skořápce. Přitom nohaté brouky moc nemusíme. Představte si, že humr je vlastně takový velký štír. Mňamka! Se svázanými klepety ho uvaříme zaživa a pak si na ta klepeta bereme páčidlo abychom se k masu vůbec dostali.
Málokdo slyší na titulek „O 44% VYŠŠÍ RIZIKO RAKOVINY“. Ráno si dá mléko, na svačinu jogurt, v poledne smažený sýr spláchne lattéčkem, odpoledne MilkyWay, večer už jen sýrovou mísu. Pak se mu udělá trošku nevolno. Vyhodnotí to jako lehkou intoleranci na laktózu, nic vážného. V přírodě se mléku říká mateřské. Po odstavení od prsu už se nepije.
Všežravci jsme jen proto, že sežereme všechno. Zkuste se raději najíst, nemateřsky napít, nekřesťansky… Bude vám dobře.
Děkuji za váš čas,
Lukáš Fronk